Lazer Epilasyon Nedir? Lazer Epilasyon Hakkında
Lazer Epilasyon
Lazerler yoğunlaştırılmış ışın üreten cihazlardır. Lazer teknolojisinin gelişmesi ile birlikte son 20 yılda dermatolojide yeni bir çağ açılmıştır. Lazerin dermatolojide kullanım alanları dövme silinmesi, leke tedavisi, damarsal lezyonlar, lazer epilasyon, cilt gençleştirme, cilt yenileme, iz tedavileri, sedef hastalığı ve akne tedavisidir. Lazer ışınının dalga boyu, atım süresi ve gücü, dermatolojideki kullanım alanlarını belirlemektedir.
Polikliniğimizde son sistem alexandrite ve Nd-YAG lazerler ile uygulama yapılmaktadır. Cilde zarar vermeyen, her türlü cilt tipine uygulanabilen, diğer lazerlere nazaran çok daha hızlı çalışma özelliğine sahip, konforlu ağrısız, dinamik soğutucu sistem ile çalışan bir lazer sistemidir.
Lazer epilasyon çok kolay uygulanabilen, kişinin günlük yaşantısını etkilemeyen, çevre dokulara, yağ bezlerine, lenf bezlerine zarar vermeden tüylerin ortadan kaldırılmasını sağlayan kalıcı bir tedavi yöntemidir. Günümüzde bir çok insan vücut ve yüz bölgesindeki tüylerden şikayet etmektedir. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için uygulanan ağda, traşlama, çekme ve tüy dökücü krem gibi yöntemler kişiye sadece geçici bir rahatlık vermektedir, kesin çözüm olmamaktadır. Epilasyonda artık eski yöntemler, yerini daha konforlu, daha kolay ve sonucu açısından etkili bir yöntem olan lazer epilasyona bırakmıştır.
Lazer epilasyondaki etki mekanizması nedir?
Lazer, büyüme dönemindeki kıl köklerindeki melanini hedefler. Kıllar ışığı emerler, burada ışık enerjisi ısı enerjisine çevrilir. Çevredeki dokulara zarar vermeden kıl folikülü tahrip olur ve kılın yeniden büyümesi engellenir.
Lazerin vücuda zararı var mıdır?
Bugüne kadarki araştırmalar lazer epilasyon tedavisinin kalıcı bir zarar oluşturmadığını göstermektedir. Yoğun lazer ışığı cildin 1-5 milimetre derinliğine ulaşabilir. Bu nedenle yağ bezlerine ve lenf bezlerine zarar vermez. Herhangi bir birikici etkisi ve kanserojen etkisi yoktur. Lazer tıpta birçok alanda da kullanılmaktadır. Ehil ellerde, doğru vakalarda ve doğru dozlarda kullanıldığında son derece güvenlidir.
Lazer epilasyonda başarısını etkileyen faktörler nelerdir?
Lazer epilasyonun başarısı kişinin ten rengine, kılın yapısına ve rengine, kılın direncine, uygulanan bölgeye ve kişinin genetik yapısına göre değişiklikler gösterir. Lazer en iyi sonucu beyaz ten ve koyu kıl yapısında verir. Hastanın seanslara düzenli gelmesi, kılların kısa olması, derinin nemli olması gibi faktörler de epilasyonun başarısında önemlidir.
Lazer epilasyon için dikkat edilmesi gerekenler
• İşlem yapılacak kıllara en az 3 hafta önceden kökten alıcı bir yöntem uygulanmamalı (ağda, ip, cımbız, epilatör vb.) ve kıl sarartıcı kullanılmamalıdır.
• Lazer epilasyon seansında etkinin en iyi olabilmesi için, kıllar kıl kökünde olmalıdır.
• Seanslarda epilasyon uygulamasından 1 gün önce epilasyon yapılacak bölgenin uygun şekillerde bol köpüklü su ile traş edilmesi lazerin etkinliğini arttırır.
• Tatil dönüşü güneşte yanan bölgeler için en az 15 gün beklenmelidir.
• Epilasyon yapılacak alana etkin soğutma uygulandığından genellikle anestezik maddeye gerek kalmaz. Ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde lokal anestezik uygulanabilir.
Tedavi süresi ne kadardır?
Kullanılan cihazın özelliklerine göre değişmekle beraber, yüz bölgesi ortalama 10 dk, dudak üstü 2-3 dk. tüm bacak 1 saat, kol altı 5 dk. genital bölge 20 dk. gibi sürede tamamlanır.
Lazer epilasyon uygulanılmayacak durumlar
• Gri, beyaz ve sarı kıla sahip hastalar
• Güneşte yanmış veya solaryuma giren hastalar
• Kalp pili olanlara ve uygulanacak bölgede metal parça bulunduranlara (platin, çivi vs )
• Uygulama yapılacak bölgede cilt enfeksiyonu, açık yarası olan hastalar
• Tetracycline veya retinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaçlar alanlar. Bu ilaçların lazer tedavisinden üç veya dört hafta önceden kesilmesi gerekir.
• Hamileler
• Uygulama bölgesindeki benler üzerine uygulama yapılmaz. Benlerin kapatılması yeterlidir.
• Hiperpigmentasyon (lekelenme), hipopigmentasyon (beyazlıklar) ve keloide yatkın ciltler
• Herpes geçirmiş veya epilasyon bölgesinde herpes enfeksiyonu geçirmekte olanlar
• Psoriasis ve vitiligo hastaları
• Epilasyon yapılacak bölgeye microdermabrazyon, peeling gibi bir uygulama yaptırmış hastalara lazer epilasyon yapılmaması gerekmektedir.