Lazer Epilasyon Yöntemi
LAZER EPİLASYON
Epilasyon, vücuttaki istenmeyen tüylerin hijyen veya kozmetik amaçlı yok edilmesi işlemidir. Lazer epilasyon ise, bu amaçla üretilmiş teknolojik cihaz sistemleri yardımı ile bu tüylerin kalıcı olarak yok edilmesidir. Bu yöntemin tedavide kullanımı son yıllarda gelişen teknoloji ile de oldukça yaygınlaşmıştır. Lazer epilasyon son yıllarda ağrısız kalıcı ve güvenli bir yöntem olması nedeniyle de, hem kadınlar hem de erkeklerde en sık talep edilen kozmetik işlemler arasına girmiştir.
Lazer Epilasyon tedavisi güvenilir bir yöntem midir?
Lazer epilasyon tedavisinde lazer ışığının hedefi kıl kökündeki renk maddesidir.
Bu nedenle çevrede bulunan deri ve yumuşak dokulara zarar vermeden kıl köküne ulaşır. Kıl köküne ulaşan lazer ışını, kıl kökünde bulunan renk maddesi tarafından emilir.
Işık enerjisi ısı enerjisine dönüşür ve oluşan bu ısı da kıl kökünü tahrip eder. Bu sayede kalıcı olarak kıl kökü yok edilir. Dolayısı ile daha derin doku ve organlara ulaşması ve zarar vermesi söz konusu değildir.
Lazer Epilasyon bir tedavi şekli midir?
Lazer epilasyon, son yıllarda gelişen teknoloji ile hasta açısından daha konforlu bir hale gelmiş bir yöntem olsa da tıbbi bir işlemdir. Bu nedenle de işlemden önce mutlaka lazer epilasyon konusunda uzmanlaşmış bir doktor tarafından uygulama talep edilen alan muayene edilmeli ve işlem muayeneyi gerçekleştiren doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Aksi durumlarda yanlış, yoğun ya da yetersiz yapılan tedavilerde, hastada ciddi reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar, cilt yanığı ve iz şeklinde olabilir. Bunun yanı sıra yetersiz yapılan işlemlerde başarı gecikir ve seans süreleri uzar. Bu durumda hastaya zaman kaybettirir.
Lazer Epilasyon ağrılı bir işlem midir?
Lazer epilasyon tedavisi uygulanan bölge, kullanılan sistem ve kişinin ağrı eşiği dediğimiz ağrıya duyarlılık düzeyiyle değişmekle birlikte, artık gelinen son teknoloji sayesinde oldukça konforlu bir hale gelmiştir. Özellikle kullanılan soğutma sistemleri sayesinde bölgede soğuk anestezisi etkisi sağlanarak ağrısız işlem yapılabilmektedir.
Lazer Epilasyonda Bütün Kıllara Tedavi Uygulanabilir mi?
Cilt tipi, kıl rengi ve yapısı uygun olan, istenmeyen kılların olduğu her bölgeye lazer epilasyon uygulanabilmektedir. Kadın hastalarda ağırlıklı olarak üst dudak, çene bölgesi, kol, koltuk, bacak ve bikini bölgesine tedavi uygulanır. Erkek hastalarda ise, sırt, omuzlar, göğüs üstü, sakal, alın ve kaş üstleri en sık uygulanan bölgeler arasındadır. Son yıllarda gelişen lazer teknolojileri sayesinde tüm cilt tipleri için lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat halen en başarılı sonuçlar, açık renk ten renklerinde ve koyu renkli kıl köklerinde elde edilmektedir. Bu nedenle kıl köklerinin renk hücreleri bu tedavi için önemlidir. Bu sebeple lazer epilasyon, beyaz kıllarda etkili değildir. Aynı şekilde sarı ve kızıl kıllarda da tedavi etkinliği nispeten azalmaktadır.
Yukarıda anlatılan durumlardan ötürü doktor tarafından muayene bu tedavi için çok önemlidir. Mutlaka kıl köküne uygun cihaz seçilmelidir.
Lazer Epilasyon tedavisi için kaç seans gereklidir?
Lazer epilasyon tedavisinde seans sayısı, uygulama alanına, cilt rengine ve kıl kökü rengine, kalınlığına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak 6-8 seans bu tedavi için genellikle yeterli olmaktadır. Seans periyodu ise anotomik bölgeye göre değişmekle birlikte 4-6 haftadır.
Hangi yaş gruplarına uygulanır?
İstenmeyen tüyler ırksal özelliklerimiz nedeni ile hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Bu sebepten dolayı lazer epilasyon tedavisi, hem kadınlarda hem de erkeklerde çok sık talep edilen bir tedavidir. Lazer epilasyon, bayan hastalarda adet düzeni ve pubertal gelişim araştırıldıktan sonra her yaşta uygulanabilir.
Lazer Epilasyonun sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?
Hamilelikte lazer ışınlarının zararlı olup olmadığına dair kesin bir kanıt yoktur. Bu nedenle lazer epilasyon tedavisi en azından gebeliğin ilk aylarında tercih edilmez. Ayrıca tüm işlemlerde için olduğu gibi kanser hastalarına da tedavi ve takip sürecinde lazer epilasyon yapılmaz. Güneşlenme ile veya solaryuma bağlı bronzlaşma sonrası lazer epilasyon yapılmaz ya da tedavi dozları bronz tene uygun şekilde ayarlanarak uygulanabilir.
Bu tedavi kılları yok etmede kalıcı bir yöntem midir? Kıllarda geri dönüş yaşanabilir mi?
Bu tedavi ile kıllar, kıl kökü tahribatı ile kalıcı olarak yok edilirler. Ancak altta hormonal bir tetikleyici veya kıllanma da artışa neden olabilen ilaç kullanımı gibi tetikleyici nedenler söz konusu ise tedavi de başarısızlık söz konusu olabilir.