Akne (Sivilce) Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Akne (Sivilce) Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Akne (Sivilce) neden oluşur? Sivilce nasıl geçer?

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltden kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.
Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltden kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakırlar.
Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipi de vardır. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazladır. En sık; yüz, sırt, kol ve göğüs bölgelerinde görülür.

 

Akne (Sivilce) oluşumuna etki eden faktörler nelerdir?

Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir. Bazı vakalarda testesteron hormonu fazlayken bazı vakalarda testesteron normal ancak yağ hücrelerinin testesterona yanıtı aşırıdır. Anne babanın birinde akne görülmesi çocuklarında akne ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır. Kimi ilaçların özellikle hormon ilaçlarının akne artırıcı özelliği vardır. Bazı vakalarda cildin aşırı yağlı olması esas faktördür. Kalitesiz kozmetik ürünler, aşırı yağlı besinler akneyi artırabilirler. Aknenin yoğunluğu sonbahar ve kış mevsiminde de artış gösterebilir.

Akne izleri nasıl tedavi edilir?

Akne izleri inatçıdır ve herkes için aynı tedavinin işe yaradığını söylemek mümkün değildir.
Akne izinin tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Doktorunuzun önerebileceği yöntemler şöyle sıralanabilir:
Güneş koruyucuların kullanımı; akne izleri cildinizden farklı tonlarda olabilir. Bunu dengelemek için güneş koruyucu kremler ve bazı cilt beyazlaştırıcılar kullanabilirsiniz.
Yumuşak doku dolgu maddeleri; çukur şeklinde olan akne izleri kollajen ya da yağ enjeksiyonu yapılarak daha az belirgin hale getirilebilmektedir. Ancak bu kalıcı bir uygulama değildir. Dönem dönem tekrar edilmesi gerekebilir.
Lazer ile cilt yenileme; bu uygulama ile akne izlerinin giderilmesi ve cilt görüntünüzün iyileştirilmesi mümkün olabilmektedir.
Enerji cihazları; radyofrekans ya da bazı lazer  cihazlar ile cildin üst tabakasına zarar verilmeden akne izleri daha az belirgin hale getirilebilir.
Kimyasal peeling; bu işlemde cildin üst tabakaları soyularak derinlerde akne izlerinin azaltılması sağlanabilir.
İğneleme; derma pen denilen üzerinde mikro-iğneler bulunan cihaz ile cilt altındaki dokular uyarılarak akne izleri azaltılabilmektedir. Basit ve güvenli bir işlemdir. Ancak sonuçları görmek için tekrar uygulamalar gerektirebilmektedir.

Akne (Sivilce) Oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?