Lazer Epilasyon Nedir?
Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği ve tesiri, Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır. Lazer, tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık demektir. Belirli dalga boylarındaki lazer ışınları koyu renkli maddeler tarafından tutulmak suretiyle enerjilerini bu maddelere aktararak ısı enerjisine dönüşürler. Bu özellikten yararlanarak lazer ışığı tıpta 40 yıldır çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Lazer epilasyonda prensip, kıl folikülünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesinin lazer ışığı tarafından tutularak ısıya dönüşmesini sağlamak daha sonra da ortaya çıkan bu ısı enerjisi ile kıl folikülünü tahrip etmektir.
Lazer epilasyon ağrısız mı?
Lazer ışığının deri ile her temasında lastiğin deriye çarpma ağrısı gibi hafif bir ağrı duyulur. Derinin korunması amacıyla uygulanan soğuk hava akımı ağrı hissini azaltmaktadır. Bunun yanında soğutulan deri sayesinde deri üst tabakasında lazer ışınımına bağlı oluşan enerjiden olabilecek hasarlar bertaraf edilmektedir.
Lazer yapılacak bölge işlem öncesi temizlenmelidir. Yukarıda da bahsedildiği gibi lazer uygulaması öncesi ve sonrasında güneşten korunma önemlidir. Bu koruma sürekli ışığa maruz kalan yüz, boyun ve kol gibi alanlarda daha da önemlidir. Lazer uygulaması sonrası sıcak su ile banyo yapılmamalı, keselenme gibi deriyi tahriş edebilen eylemlerden kaçınılmalıdır. Deri bakımı uygulama alanına göre değişebilir. Bu konuda doktorunuz size ayrıntılı açıklama yapacaktır.
Lazer epilasyon uygulaması sonrası cilt nasıl olmaktadır?
Lazer epilasyondan hemen sonra cilt üzerinde en fazla birkaç saat içerisinde geçecek şekilde hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir.
Lazer Epilasyon Uygulamasında Gerekenler
• Kıl oluşumunda gerekli olgunlaşma evresinin tamamlaması beklenmelidir.
• Vücut bölgeleri için ikişer ay ara ile ortalama 4-6 seans, yüz bölgesindeki daha ince kıllar için birer ay ara ile ortalama 6-12 seans gerekecektir.
• Bu seans sayıları kıl yapısına göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.
• Alexandrite lazer epilasyon sisteminden etkilenerek hırpalanan kıl köklerinin daha sonra ki yıllarda kıl üretmesi mümkün değildir.
• Tıbbi gerçeklere göre ve etik lazer epilasyon uygulaması yapılmalıdır. Ticari amaçlı kısa aralıklarla seans uygulaması yapılmamalı, gerçekleşmeyecek sonuçlar vaat edilerek ve sözde garantiler ile kişiler yanıltılmamalıdır.
• Etkin dozda epilasyon uygulaması yapılmalı, düşük lazer epilasyon dozları uygulanarak seans sayısının arttırılması gibi ticari yaklaşımlarda bulunulmamalıdır.
Lazer epilasyon sağlık açısından zarar verebilir mi?
Sağlık açısından bir zararı yoktur. Çünkü Lazer non-iyonize (iyonize olmayan) enerjidir. Bu da hücre mutasyonunu etkilemediğinin göstergesidir. Lazer Epilasyonda kullanılan tüm lazer tipleri yalnızca kıl foliküllerini (kılın kök hücrelerini) hedefler.
Lazer epilasyonun yan etkileri nelerdir?
İşlem sonrasında kıl köklerinde belirginlik, deride kızartı oluşur. 1-3 saat içinde çok nadiren 24 saat sonunda kızartı kaybolmaktadır. İşlem bölgesi mutlaka güneşten korunmalıdır. Bu süreç 7-15 gündür. Yine güneşlenme sonrası lazer uygulanabilmesi için en az 3 hafta beklenmelidir. Aksi takdirde işlem alanında lekelenme riski oluşabilir.
Lazer epilasyon işlemi öncesi ve sonrası alınması gereken önlemler nelerdir?
Lazer epilasyona gelmeden önce ağda, iple veya cımbızla kıl alma uygulayanların kıllara hiçbir işlem yapmadan en az 15 gün beklemeleri gereklidir. Kıllar tıraş edilebilir. Renk açıcı kullanımı kesilmelidir. Lazer epilasyon uygulama alanına işlem öncesi makyaj uygulanmamalı, deodorant veya antiperspirant uygulanmış alanlar varsa da temizlenmelidir.